.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Saturday, September 25, 2010

Duhai hati..

Siapa yang tak mengakui indahnya bunga? Dengan warna yang menarik dan bau yang harum, ia sering menjadi idaman. Kadang2 ia juga menjadi perhiasan. Mata yang menilai pula mendapat tafsir tentang keindahan dari akalnya. Akal yang baik dan cerdas adalah akal yang dipandu oleh kasih Allah dan Rasulnya. Bukankah ini yang dinamakan iman..

Tidak seorang pun yang dapat menafikan, betapa indahnya mentari petang di ufuk. Warnanya yang begitu menawan, memukau setiap mata yang memandang.. Setiap hati yang terusik dan setiap jiwa yang rindukan kedamaian. Namun…Lebih indah lagi sekiranya hati kecilnya berkata: ‘Maha Suci Allah, lindungilah aku dari api neraka.’

Begitu juga dengan keindahan dedaunan gugur dihembus angin. Peristiwa2 sebegini amat meniggalkan kesan kepada hati makhluk yang bergelar insan . Itulah hakikatnya, fitrah jiwa manusia. Jiwanya cenderung kepada keindahan dan kecantikan. Biar apapun pangkat dan kedudukannya. Seorang kaya mungkin merasakan bahawa keindahan itu ialah rumahnya yang tersergam indah di atas bukit dan potretnya yang dilukis hebat. Seorang fakir pula mungkin merasakan bahawa keindahan itu adalah dari riak wajah anak2 kecilnya yang menunggu kepulangannya.

Namun tidak ramai yang mengetahui, tentang wujudnya satu keindahan hakiki… indahnya ia membuahkan perasaan kasih sayang pada ibu dan ayah. Indahnya ia melahirkan rasa kasih pada sesuatu yang dikasihinya, dan indahnya ia memandu akal dan jiwa kepada ketenangan, kedamaian dan kerinduan kepada kebahagiaan. Itulah tanda kasih dan sayang pada Maha Pencipta dan Maha Pengasih. Itulah tanda kasih dan sayang pada Allah dan Rasulnya.

Ayuh memiliki keindahan iman ini. Milikilah ia dengan banyak merenung dan memikirkan nikmat-nikmat Allah… Milikilah ia dengan ilmu yang mendalam, mudah-mudahan dengannya keindahan yang hakiki akan kita peroleh. Tidak seperti keindahan dunia ini yang hanya bersifat sementara dan bersifat fatamorgana. Segalanya di dunia hanyalah penipuan belaka.

2 comments:

Hazwan Arif said...

dh boleh tulis novel ni hehe

Ummul Syaukatul Suhaila said...

Sekarang ni zaman moden orang x tulis novel.. Orang menaip.. hehe..
InsyaAllah ade rezeki dan kelapangan, berhajat juga sebenarnya..

Related Posts with Thumbnails