.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Tuesday, August 4, 2009

Seputar Debat Piala dekan HEPA Kali-1

Salam bertemu lagi...

Dah lame rasenye xupdate blog ni.. Macam mane nak bukak blog, sampaikan mase untuk diri pun payah nak dapat. Inikan pula mas untuk blog.. Hmm.. Itulah kehidupan kan kwn2..
Okay.. Let's start story.. Last week, telah dianjurkan satu pertandingan Debat Piala dekan HEPA Kali-1, anjuran Jawatankuasa Perumahan dan Kebajikan Pelajar Kolej Kediaman C dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) pada 30 Julai sehingga 1 Ogos 2009..

Pada awalnya , su xjangka langsung yang su akan join dalam program debat ni.. Tengok banner pun, sekadar kate "oo.. debat".. Tu je.. Tapi malam sebelum program bermula, sekitar kul 10 lebih abg Izzudin call mintak jadi YDP dewan sidang.. Err.. Terkedu sebentar.. Mane taknye, before dis xpenah2 jd YDP dewan sidang.. On da spot gak buat keputusan.. "Ok, su boleh je.. InsyaAllah.. Tp kene berguru dulu".. Tu la kate su.. Xpela, tujuan nak membantu n mencari pengalaman baru..

Esoknye plak, sebelah petang, atas penerimaan mesej suro su ke dataran cafe untuk jumpe ngan abg Izzudin n pengarah program iaitu saudara Muhammad Aizat bin Anwar Apandi bagi menerangkan perjalanan program dan briefing...

Sebelah malam tu, ade perasmian di foyer kolej kediaman sekaligus sesi pelancaran Piala Debat Dekan HEPA Kali ke-1 antara kolej kediaman UDM dan penentuan usul perdebatan.. Majlis berakhir pd 10.30 malam. Tp AJK2 xleh balik lagi.. Kene briefing plak sampaila kul 12 lebih.. Yang YDP2 dewan lebih dikenali sebagai 'usher'.. Bunyi memang best kan..


USUL DEBAT PERINGKAT SARINGAN
Politik
-Institusi Politik Kita Berintegriti
Ekonomi
-APEC Memartabatkan Ekonomi Anggota
Sosial
-Keselamatan Awam: ISA Bukan Jawapannya
Hiburan
-Media Kita: Lebih Sudu Dari Kuah
Sukan
-Bola Sepak Tidak Layak Menjadi Sukan Teras Negara
USUL DEBAT SUKU AKHIR
-Rambut Sama Hitam, Hati Lain-lain
USUL DEBAT SEPARUH AKHIR
-Earth Hour Hanya Gimik
USUL DEBAT AKHIR
-1 Malaysia Pemangkin Pembentukan Negara Bangsa

Pagi esok tu, bermulanya pertandingan debat.. Cool dulu.. Gementar la plak tengok dewan sidang.. Nampak beso semacam je.. Hehe.. Apepun, masuk je.. No xcuz su.. Okay, kul 8pg, peserta kumpul kat roll call untuk ambik usul.. Kul 8.15 debat start.. Ape lagi.. Tugas berjalan! Gementar! tapi.... Dah lame2 dalam dewan sidang tu.. Haih, boringla pulak.. Kalau yang debat mantap tu, bestla. Siap sindir2 lagi.. Yg tu xboring sangat.. Jadi terhibur.. Tugas berjalan seperti biasa..

Debat terakhir.. Alamak.. penentu sape usher yang akan join pertandingan akhir ni.. It's me!! Seram sejuk je dengar abg Izzudin gtau.. Xpe2.. Demi pengalaman.. Petang tu buat raptai sikit untuk protokol malam penutup dan perdebatan akhir.. Su memilih untuk pakai warna putih melambangkan warna dalam bendera dan berkot... 'Perpaduan'.. Majlis perasmian ni akan dihadiri oleh Y.Bhg En. Nordin bin Jusoh, Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA).. Selesai pengumuman pemenang, maka berakhirla majlis..

Pd pandangan su, program macam ni wajar diteruskan lagi.. Satru program yang bagus.. Tahniah pada saudara Muhammad Aizat.. Di sini, su nak ucapkan terima kasih banyak2 terutama pd abg Izzudin sebab banyak beri tunjuk ajar dan ajak join.. Kepada abg Aizat, abg shah, kak Azalia, kak Nadhirah, kak Aisyah dan semua la jawatankuasa yang terlibat bagi menjayakan program ni.. Walaupun su baru join, tp rase seolah2 macam dah kenal lame.. Smua sporting2 dan baik2 belaka.. Xkekok dalam menghulurkan bantuan.. Tahniah dan terima kasih kepada semua.. Dan Tahniah juga kepada semua peserta debat serta pemenang..

"PERPADUAN MAHASISWA
PENGGERAK 1 MALAYSIA"
*Gambar sekitar program perdebatan xsempat nak attach, akan disusulkan kemudian..

2 comments:

Muhammad 'Aizat bin Anwar Apandi said...

thanks bg kerjasama sepanjang program..nt bubuhla gambo debat k

suhaila_annur said...

Welcome..
Satu kenangan yang manis..
Ok2.. Nanti su attach..
Blum masuk dalam laptop lg..

Related Posts with Thumbnails