.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Sunday, January 24, 2010

Nilai Kasih Sayang..

Bismillah...
Assalamualaikum kpd semua readers, dan sahabat2..

Sudah lama rasanya penulis tidak update blog ni.. Kesian.. Sepi tanpa dijaga tuan.. Apakan daya, masa seharian membataskan segalanya demi mengejar sebuah kehidupan yang berkualiti dan tidak terlepas dengan peluang2 yang bertandang.. Alhamdulillah.. Kasih sayang Allah itu mengatasi segalanya.. Allah tidak pernah lupa dan leka terhadap hamba-hambaNya.. Syukurilah setiap nikmat yang diberikan.. Yakinilah.. Musibah itu juga adalah satu nikmat.. Nikmat untuk menguji kesabaran dan merasai kemanisan iman.. Subhanallah..

Thanks kepada sahabat2 di kejauhan yang setia menunggu sahabatmu ini update blog.. Ok kwn2.. Su dah kembali di sini.. So, jgn hantar mesej tanye su menghilang ke mane ye.. hihi..

Ok, tanpa perlu panjang lebar berbicara.. Hari ni penulis akan bawakan satu topik yang menceritakan nilai sebuah kasih sayang.. Jom kita hayati sebentar..

Dunia ALLAH jadikan cantik pada pandangan mata.. Ia dihias dengan pelbagai nikmat, keindahan dan kebahagiaan seperti rumah2 kediaman, taman2 bunga, makanan yang lazat-lazat, anak2 yang menghiburkan dan lain-lain... Antara seseorang dengan seseorang yang lain tidak sama kadar dunia yang dapat dimilikinya... Ada yang dapat memiliki rumah besar, pangkat tinggi, memperolehi sanjungan manusia, boleh bertukar ganti pakaian selalu dan makan makanan yang enak2... Tapi ada juga yang hanya duduk di pondok buruk, dipandang hina oleh orang dan makan sekadar untuk mengalas perut...

Apakah maksud ALLAH tidak memberi dunia sama banyak dan sama rata kepada setiap hamba-Nya? Walhal tentulah setiap hamba itu mendapat kasih sayang ALLAH, kerana setiap yang ALLAH jadikan, ALLAH kasih melebihi kasih seorang ibu kepada anaknya... Tapi takdir yang ditentukan ALLAH tetap tidak sama, sesetengahnya di luar kehendak hamba itu sendiri.

Kasih sayang ALLAH akan dimiliki oleh hamba2Nya yang dapat tunduk kepada takdir ALLAH... Samada dia ditakdirkan untuk jadi orang yang senang atau sebaliknya, dia tetap rela dan tidak merungut suatu apa pun.. Dia tahu bahawa sesungguhnya ALLAH tidak menzalimi hambaNya... Kalaulah takdir yang ditentukan itu baik, maka di sinilah peluangnya untuk menjadi hamba yang bersyukur, yang dapat memanfaatkan kebaikan yang diperolehinya itu bukan untuk dirinya seorang, tapi dapat dirasai sama oleh orang lain..

Kalaulah kita ditakdirkan kaya, dengan kekayaan itu kita akan dapat membantu orang susah, anak-anak yatim, janda, fakir miskin serta melakukan lain-lain kebajikan. Sehingga kita menjadi lebih hampir kepada ALLAH dan mendapat rahmat serta kasih sayangNya.. Sebaliknya orang yang ditakdirkan menerima nasib yang kurang baik, tetapi kita sanggup bersabar walaupun dalam seribu kepahitan, maka ALLAH akan balas dengan rahmatNya. ALLAH akan hiburkan dengan dikurniakanNya kepada kita kekayaan hati. Hati yang kaya adalah hati yang sentiasa bahagia dengan kebaikan dan tenang... Hati sentiasa merasa ringan menghadapi kesusahan atau kemiskinan. Nasib malang yang menimpa diri kita sedikitpun tidak menyusahkan hati kita. Sebaliknya segala kejadian dan keadaan yang ada itulah makin membuatkan kita terus bergantung hati bertawakkal dan menyerah diri kepada ALLAH...

Yakinlah ALLAH itu Maha Bijaksana... Maha Suci ALLAH dari tersilap dalam menentukan takdir dan perjalanan hidup hambaNya... ALLAH Maha Adil, oleh itu apa sahaja nasib yang menimpa diri kita tentulah hasil daripada sifat adilNya.. Justeru itu, ia akan membuatkan hati kita makin redha, merendah diri dan semakin hampirlah hati kita dengan ALLAH.

Seorang hamba yang tidak redha dengan takdir atau nasib yang menimpa dirinya, seolah-olah dia tidak yakin pada keadilan dan kebijaksanaan ALLAH. Seolah-olah menganggap ALLAH tidak tahu kehendak hatiya. Walhal kerana Maha Tahunya ALLAH, yang ilmuNya meliputi segala sesuatu, maka ALLAH memutuskan takdir yang sebaik-baiknya untuk hambaNya. Walaupun pada pandangan si hamba takdir itu tidak baik, tetapi kalau dia betul2l berserah diri pada ALLAH, maka dia akan mendapat keuntungan daripada takdir itu.

Sebaliknya kalau seseorang yang dikurniakan rezeki dengan takdir yang baik dalam hidupnya, selalunya membuatkan dirinya terlalu gembira, bangga dan hingga dia lalai, hingga lupa kepada Yang Memberi... Maka takdir yang dianggap baik itu sebenarnya sudah tidak menguntungkan dirinya... Dia sudah berada jauh dari ALLAH disebabkan kelalaiannya.

Janganlah merasa iri hati atau dengki melihat nasib atau takdir yang baik yang ditentukan ALLAH terhadap orang lain sehingga kita berusaha untuk mendapatkannya. Walhal apa diuntukkan ALLAH kepada seorang hambaNya itu pasti tidak sama dan tidak dimiliki oleh hambaNya yang lain, yang tidak tersenarai sebagai penerima takdir itu meskipun dia berusaha bermati-matian untuk mencapai dan mendapatkannya.

Apa yang patut dilakukan oleh setiap hamba ialah redha menerima segala ketentuan atau takdir ALLAH sama ada yang dianggap baik atau tidak... Kerana pada hakikatnya setiap yang ditakdirkan dan ditentukan ALLAH itu adalah baik... Cuma yang membezakan baik atau tidak itu ialah hawa nafsu manusia... Mana2 yang sesuai dengan kehendak nafsu dan hatinya dianggap baik... Sebaliknya yang menyusahkan dan nafsunya merasa tidak seronok, dikatakan tidak baik...

Janganlah kita mengukur ikut hawa nafsu yang tidak lain hanya mengajak kita menjadi ingkar dan memusuhi ALLAH... Ikutilah nilaian dan ukuran ALLAH... Kalau kita dapat menghadapi setiap takdir dengan banyak berserah, berharap hanya kepada ALLAH tentulah setiap takdir itu akan menguntungkan kita... Untungnya kerana ia boleh menghampirkan diri kita dengan ALLAH.

Semoga sahabat2 di luar sana cekalkan hati dan begantung hanya kepada taliNya dalam menghadapi setiap mehnah kehidupan..

2 comments:

n a n a said...

syg sgt dekat su tau...
thanks susah2 bwk nana g klinik..^_^

suhaila_annur said...

Dear..
Sayang nana jugak..
Pasal sayangla su bawak nana gi klinik..
Xkan nak tengok je kawan su ni sakit.. =)
Lain kali jage kesihatan tu tau..
Thanks jugak coz sabo melayan su..
Hehe..
Smoga sihat sokmo..

Related Posts with Thumbnails