.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Saturday, January 16, 2010

Berlakunya Gerhana Matahari 15 Januari 2010..

Alhamdulillah program Pencerapan Gerhana Matahari pada 29 Muharram 1431 bersamaan 15 Januaru 2010 yang bermula pada pukul 9.30 pagi sehingga 5.45 petang berjalan dengan lancar.. Program tersebut diadakan di perkarangan Menara Masjid UDM..

Selain pelajar UDM, program tersebut dihadiri oleh 4 buah sekolah dari sekitar Terengganu, Maktab Perguruan, orang awam serta tetamu kehormat, Timbalan Mufti Tereangganu.

Dalam kesempatan itu, diselitkan slot-slot menarik sepanjang program tersebut. Rujukan boleh dilihat pada entry yang penulis publish sebelum ini.. Turut serta, booth pameran oleh UDM, PSKT, JMNT dan JUPEM..

Sebagaimana yang kita tahu, kali terakhir fenomena gerhana matahari berlaku adalah pada 26 Januari 2009 dan disusuli gerhana bulan pada malam tahun baru lalu dan kali ini penduduk Malaysia menyaksikan pula bagaimana kekuasaan Allah SWT menerusi kejadian gerhana matahari separa yang berlaku pada 15 Januari... Ini membuktikan kekuasaan Allah dan kewujudan Allah..

Inilah yang dinamakan Tauhid Rububiyyah.. Keyakinan dalam hati secara mutlak bahawa Allah swt yang mentadbir alam ini yang Maha Berkuasa di atas sesuatu.. Banyak ayat Al-Qur'an yang menerangkan kewujudan dan kekuasaan Allah.. Antaranya adalah dalam surah al-Baqarah, ayat 164 yang bermaksud:

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan (pada) pertukaran malam dan siang dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Dia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran.
Fenomena gerhana matahari adalah suatu fenomena yang jarang2 berlaku iaitu satu kali atau dua kali dalam setahun... Gerhana matahari terbahagi kepada 4 jenis, iaitu gerhana penuh, gerhana annulus (cincin), gerhana hibrid (penuh+cincin) dan gerhana separa (sebahagian). Gerhana separa merujuk peringkat awal atau akhir suatu gerhana matahari, atau bahagian bumi yang masih dapat melihat gerhana, tetapi tidak akan dapat melihat gerhana matahari fasa penuh atau cincin...

Matahari terlindung oleh bulan sehingga mencapai kegelapan maksimum kira-kira 40% di bahagian utara Semenanjung Malaysia pada waktu petang... Peratus matahari dilindungi oleh bulan semakin mengurang ke bahagian tengah Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak... Gerhana matahari akan berlaku ketika fasa bulan baru yang berlaku serentak dan selari dengan bulan melintasi laluannya di antara matahari dan bumi. Ini menyebabkan matahari tertutup sebahagian atau secara keseluruhannya...

Alhamdulillah bermula jam 3.01 minit petang, peserta yang berada di sana dapat melihat fenomena gerhana tersebut apabila dimaklumkan oleh Dr. Baharudin Zainal (pensyarah penulis sendiri) bahawa gerhana telah berlaku.. SUBHANALLAH.. Namun, kebanyakan pemerhati tidak berupaya mengesan 'sentuhan pertama' gerhana pada masa ini disebabkan cahaya matahari yang terlalu terang.. Ruang cerapan ditinggalkan sebentar bagi menunaikan solat gerhana atau solat sunat kusuf..

Pada masa itu juga pelajar2 dan urusetia berusaha menegakkan telur.. Termasuk juga penulis yang tidak melepaskan peluang ini.. Sanggup berjemur di tengah panas.. Menahan bahang kepanasan.. Xpela, bila lagi kan nak dapat pengalaman macam ni.. Cuba dan terus mencuba.. Yes! Akhirnya penulis berjaya juga mendirikan telur tersebut..

Program tersebut mendapat liputan dari media RTM dan wartawan dari Sinar Harian.. Para pengunjung yang hadir dibekalkan kemudahan bagi melihat matahari dengfan cara yang selamat.. Antara cara selamat untuk melihat matahari adalah:

1. Menggunakan penebat (penapis) alpha-hydrogen...

2. Menggunakan penebat aluminium mylar...

3. Menggunakan filem hitam putih (monokrom) yang telah didedahkan kepada cahaya dan telah diproses. Filem yang telah terdedah dan diproses akan menghasilkan lapisan perak yang melindungi mata daripada bahaya cahaya matahari...

4. Menggunakan kaca penebat (glass-filter) yang khusus untuk matahari..

5. Menggunakan kaedah projection seperti lakaran di bawah. Teleskop atau binokular dengan tripod lebih sesuai digunakan...

6. Menggunakan kamera lubang jarum..

7. Paling tidak pun, anda boleh memerhatikan bayang matahari pada tanah yang melalui celah celah dahan pokok... Mungkin dapat menyaksikan suatu yang cukup menarik... Boleh juga memerhatikan cahaya matahari yang melalui lubang kecil pada atap rumah yang menyinari lantai/dinding rumah... Perhatikan cahaya pada lantai/dinding tersebut. Anda mungkin temui sesuatu yang menarik...

Alhamdulillah.. Dari riak wajah pengunjung yang hadir, semua berpuas hati dapat menyaksikan fenomena yang jarang berlaku ini.. Kepada semua urusetia yang bertungkus lumus dalam menjayakan program ini, terutama kepada exco2 KASTRO, penulis ucapkan jutaan terima kasih atas bantuan tenaga anda semua.. Walaupun letih, namun hasil yang memuaskan dan yang penting pengalaman yang anda dapat.. Pengalaman yang berharga tidak dapat dinilai dengan wang ringgit...

Di sini, penulis attach beberapa gambar yang ada.. Gambar yang lain penulis akan susuli kemudian (dalam entry akan datang InsyaAllah) sebab penulis tidak berkesempatan untuk dapat dari cameraman lagi..

**Gerhana Matahari Separa pada 15 Januari, satu lagi fenomena gerhana akan datang ialah Gerhana Bulan Penuh di Sabah dan Sarawak pada 21 Disember 2010...**0 comments:

Related Posts with Thumbnails