.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Tuesday, August 24, 2010

Wanita dan air mata


Suatu ketika, ada seorang anak lelaki yang bertanya kepada ibunya.
"Ibu, mengapa ibu menangis?"
Ibunya menjawab, "Sebab ibu wanita"
Si anak tidak mengerti.
Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat.
"Nak, kamu memang tidak akan mengerti..."

Kemudian, anak itu bertanya kepada ayahnya.
"Ayah, mengapa ibu menangis?"
Si ayah menjawab, "Semua wanita memang menangis tanpa ada alasan"
Hanya itu jawapan yang dapat diberikan oleh ayahnya.

Lama kemudian, si anak itu menjadi remaja dan tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Pada suatu malam, dia bermimpi dan mendapat petunjuk daripada Allah mengapa wanita mudah sekali menangis.

Saat Allah menciptakan wanita, Dia menjadikan wanita itu sangat penting.

Allah ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya. Walaupun bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tidur.

Allah berikan wanita kekuatan untuk melahirkan zuriat dari rahimnya. Dan sering kali pula menerima cercaan daripada anaknya sendiri.

Allah berikan ketabahan yang membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah kalah di saat semua orang berputus asa.

Wanita, Allah berikan kesabaran untuk merawat keluarganya walau letih, sakit, lelah dan tanpa berkeluh-kesah.

Allah berikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya walau dalam situasi apa pun. Biarpun anak-anaknya kerap melukai perasaan dan hatinya.

Perasaan kasih sayang itulah yang memberikan kehangatan kepada anak-anaknya yang ingin tidur. Sentuhan lembutnya memberi keselesaan dan ketenangan.

Dia berikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa2 yang getir dan menjadi pelindung baginya. Bukankah tulang rusuk suami yang melindungi setiap hati dan jantung wanita?

Allah kurniakan kepadanya kebijaksanaan untuk membolehkan wanita menilai tentang peranannya kepada suaminya. Seringkali pula kebijaksanaan itu menguji kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap saling melengkapi dan menyayangi.

Dan akhirnya, Allah berikannya airmata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita, agar dapat digunakan di mana ia inginkan.

Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya hanya airmata.. Namun padanya Allah telah berikan seribu kegunaan dan sesuatu yang sangat berharga..

Itulah airmata. Air mata yang mencorakkan kehidupan.. Air mata yang menjadi pemujuk kepada hati.. Air mata duniawi.. Air mata ukhrawi!

Sesungguhnya pada ciptaan dan kurniaan Alah itu terdapat kelebihan dan nikmat yang sangat indah dan tidak boleh dinilai dengan harga dunia..

0 comments:

Related Posts with Thumbnails