.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Friday, February 5, 2010

Wanita.. Dirimu berharga..


Assalamualaikum... Muslimah2 yang dikasihi..

Hari ini mari kita lihat keistimewaan wanita yang Allah kurniakan rahim ini. Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... Jadi 'kilang ' manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh... 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib solat tetapi Allah anggap diwaktu itu solat terbaik darinya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. Orang lelaki tak ada cuti dari solat... Solat wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya, lahir saja bayi seluruh dosanya habis gugur.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita. Jadi kenapa perlu takut nak beranak? Berpeganglah kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid. Allah izinkan terus masuk Syurga. Subhanallah..
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami, seluruh kebaikan suaminya semua isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. Di akhirat nanti, seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Bila dia lihat suaminya sedang meniti di titian Sirat, dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ni...

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..

Subhanallah.. Lihatlah.. Betapa sayangnya Allah kepada kaum Hawa.. Betapa tingginya darjat kaum Hawa di sisi Allah.. Jangan menyesal menjadi seorang wanita.. Ayuh wahai kaum Hawa, dirimu mampu menggoncang dunia..

0 comments:

Related Posts with Thumbnails