.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Sunday, October 25, 2009

Bercuti ke Kelantan bersama sahabat2.. ^_^

Holiday!! Hehe.. Plan punye plan, akhirnye plan yang spontan jugak yang menjadi.. Asalnye plan nak konvoi satu kelas.. 6 or 7 biji kete kancil.. Tp ade yang balikla, pegi kemla, ade persembahanla.. Jadi, xsume yang dapat join.. So, su pun planla buat program SDN BHD.. Kelas gitu bunyinye.. Hihi..

Hari Jumaat, pukul 5.45 petang kami bertolak dari UDM.. Yang pergi tu 5 orang je.. Naik sebuah kete.. Okay, be4 betolak tu check dulu kete OK ke x.. Maka su pun checking la kete tu ala2 foreman.. Hehe.. Ok sume beres.. Boleh jalan dah.. Bace doa dulu kwn2.. Sumenye berserah kepada Allah..

Kami sampai kat kelantan dalam pukul 8.45.. Agak lame jugak perjalanan sebab banyak berhenti dan jalan agak sibuk.. Sampai2 sane kami terus cari food court.. Masing2 muke dah lapar.. Dalam kete asyik mengunyah je, tu pun lapar lagi.. So, pusing2 la mencari food court.. Food court plak nak yang ade TV.. Hehe.. Ade dua tujuan sebenarnye cari food court yang ade TV tu.. 1st, mestila nak makan kan.. 2nd, budak2 ni nak tengok Nur Kasih, temasukla su.. Hehe.. Lepas makan kami ke KB MALL jap.. Nak jenguk2 jugak kat dalam tu kan.. Time pegi tu hampir nak tutup dah.. So, pusing2 je kat dalam tu.. Then kami gerak ke Wakaf Che Yeh.. Kawan su kate kat sane barang murah jugakla.. Suasana kat sane plak, lagi jauh malam, lagi meriah orang kate.. Time kami pegi tu dah pukul 11 malam.. Meriah la jugak time tu.. Tempat tu bukak sampai pukul 4pagi.. Da membeli, da habis pusing2, kami pun bertolak balik ke rumah kawan su yang tinggal kat Kelantan.. Ikut jalan highway dekat sikit.. So, malam tu kami menginap kat rumah die je di Pasir Mas..

Hari yang seterusnya, (Ahad), lepas da b'fast kami siap2 nak ke Rantau Panjang pulak.. Dalam perjalanan ke sane sempat la tengok2 Istana Kelantan, Masjid yang berbentuk seni bina Cina (cantik sangat masjid tu, terpegun tengok) dll.. Banyak jugakla tempat yang diterjah kami.. Hehe.. Nak masuk ke Rantau Panjang tu kene lalu kat tempat kastam dulu.. Sempadan nak ke Siam.. Jalan nak ke Rantau Panjang betul2 bersebelahan ngan Siam, di mana hanya tembok sahaja yang memisahkannya.. Kalau panjat tembok tu, intai2 ckit nampakla Siam.. (But, dun try dis at home) Hehe.. Kene tembak baru tau.. Bahaya aksi2 macam tu..

Okay, da sampai Rantau Panjang.. Jalan kat sane agak sibuk.. Ngan kenderaan Siam lagi.. Bukan xtau camane dorang pandu, melulu je.. Su plak yang asyik tekan brek je. Naik lenguh kaki su.. Dahla kete manual.. Mane taknye, nak kona, main kona je xtoleh kiri kanan.. Eee.. Seram betul su.. Lupekanla pasal tu.. Ha, Rantau Panjang.. Hehe.. Barang kat sane murah sangat.. Murah lagi dari wakaf Che Yeh.. Ape lagi, budak2 ni da rambang mate.. Dari satu kedai ke satu kedai kami masuk.. Jumpe tu beli.. Jumpe ni beli.. Err.. Budget da lari!! Dek kemurahan barang.. Aduhai.. Jalan punye jalan, beli punye beli, tengok2 jam da pukul 2 petang.. Oh no! Mase lari..! Ok, kawan2.. Cepat! Hurry up! Times up now!! Start enjin kete terus balik ke rumah kawan.. Aduh, penat sungguh.. Krem kaki.. Nampaknye su nak kene rehat dulu sebelum drive jauh.. Ambik mase 30minit untuk rehat..

Pukul 3.30 kami bertolak dari Pasir Mas menuju ke UDM.. Su drive straight je, xde benti2 dah takut lewat sampai.. Di pertengahan jalan hujan lebat pulak.. Cabaran betul.. Sampai kat Besut hujan dah benti dah.. Dalam pukul 6.30 kami sampai kat Pantai Bari.. Nampaknye kene berhenti rehat jap.. Ambik2 angin skit.. Lenguh badan driving.. Kalu highway bleh tahan lagi, ni ikut jalan kampung, hard la sikit.. Then kami teruskan perjalanan dan sampai kat UDM pukul 7.30..
Alhamdulillah semuanya selamat..

InsyaAllah ade rezeki kita buat konvoi satu kelas sem hadapan ye kawan2..

~Jauh perjalanan luas pengetahuan~
~Jauh perjalanan, bab minyak jadi tekanan~
Hehe.. ^_^

2 comments:

izzuddin2020 said...

hooo..g rantau panjang!!..huu..teringat masa duk kelantan dulu..make kerabu:D

suhaila_annur said...

Eh, duk kelantan?? Jadi rakyat sane ke?

Related Posts with Thumbnails