.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Friday, October 16, 2009

Si kecil + Teddy bear + Suram...

Alhamdulillah semalam selamat naik bas.. Nak gi mane?? Nak balik rumahlaa.. Ade urusan yang perlu diselesaikan kat sini...

Alkisahnye bukan nak cerita pasal bas tu.. Tp nak story pasal ape yang berlaku dalam bas tu.. Semalam penulis balik dengan barang yang penuh di tangan.. Ape yang ade di tangan tu?? Haa.. Naik bas dengan keadaan teddy bears dan kotak teddy bear ade di tangan.. Tu sume orang bagi time buzday hari tu.. Agak malu + segan jugakla nak bawak.. Tp tepaksela jugak menahan sebab bagasi da pnuh.. Kalau xbawak balik, jd serabut pulak dok kat dalam bilik tu.. So, penulis pun bawakla naik kat atas bas.. Nasib baik dapat seat single. Senang sikit nak meletak barang..

Storynye.. Time bas dah gerak nak kluat dari KT rase ok lagi. Agak dalam pukul 12 lebih kot, penulis tertoleh ke belakang, kat sebelah penulis.. Penulis terus terpndang wajah adik kecil ni.. Agal muram.. Lame die perhatikan penulis.. Ntahla, penulis rase lain macam.. Pastu die renung teddy bear yang penulis pegang.. Ai, terpikir jugak knape die tengok semacam je.. Penulis toleh lagi skali, die masih merenung ke arah penulis.. Xleh jadi ni, penulis rase macam xsedap hati.. Then penulis bagi teddy bear yang penulis tenga peluk kat adik tu.. Die ambik teddy bear tu then die renung teddy bear tu pulak..

Tertimbul tande tanye kenapela adik tu berperangaI sedemikian.. Muram je.. Tanpa banyak soal, penulis pun tanyela kat mak cik sebelah die, kenape adik tu masam je.. Penulis ingatkan mak die, rupenya mak saudare die.. Mak cik tu cakap adik tu baru lepas kematian ibunye disebabkan kemalangan.. Time kemalangan berlaku, mereka baru balik dari celebrate birthday adik tu dan ibunye menghadiahkan teddy bear Pooh sama yang macam penulis pegang tu.. Mak cik tu kate, mase kemalangan tu berlaku, teddy bear yang adik tu pegang tercampak then terkena darah ibunya.. Ya Allah.. Terkejut penulis dengan cerita tu.. Tibe-tibe jantung berdegup laju..

Kasihan.. Penulis merenung muke si kecil tu.. Wajah yang dahagakan kasih sayang seorang ibu.. Be;um puas si kecil itu menikmati kasih sayang yang sempurna dari seorang ibu.. Apakah hikmah di sebalik kejadian yang berlaku pada si kecil tersebut Ya Allah..? Di usia yang terlalu muda sudah menghadapi satu ujian yang begitu berat.. Kau kasihilah di Ya Allah, kau peliharalah dia YaAllah.. Kau permudahkanlah segala urusan si kecil itu Ya Allah..

Dah nak sampai putra.. Penulis lihat si kecil tadi terlentok tidur sambil mendakap teddy bear yang penulis bagi tu.. Bas dah berhenti.. Penulis bangun dan bersalaman dengan mak cik tadi.. Si kecil tu terbangun dan terus memandang penulis.. Adik tu tanye, "dah sampia ke kak?".. Penulis jawab "kite dah sampai dik".. Adik tu terus menghulurka teddy bear kat penulis.. Err.. Nak ambiki ke xnak.. Rase macam nak bagi terus je kat adik tu.. Tp ingat teddy bear tu pun orang yang hadiahkan pd penulis.. Penulis pun ambilla teddy bear yang dihulurkan oleh adik tu.. Si kecil tu tersenyum dan terus mengucupi pipi penulis sambil memeluk.. Subhanallah.. Mase tu tuhan je yang tahu perasaan penulis.. Terlalu tenang dan terharu.. Penulis tahu, si kecil tu dahagakan kasih sayang.. Berat rase nak tinggalkan adik tu..

Apepun, didoakan semoga si kecil tu tabah menghadapi hidup.. Masih terbayang lambaian si kecil tu.. Itulah kehidupan.. 'HIDUP PENUH BICARA'..

4 comments:

Hazwan Arif said...

kesian kt adik tu..
hurmm

DAMIA NUREL ISLAM said...

yeah, inilah kehidupan..
penuh bicara tanpa suara..
bicara hati, bicara mata..

suhaila_annur said...

To Hazwan Arif:
Ermm.. Tu la..
Agak simpati..
Doakanla adik tu ye..

suhaila_annur said...

To DAMIA NUREL ISLAM:
Betul3..
Bicara hati lebih telus..
Berbisiklah dengan kata hati kita..
Berbicaralah dengan hati kita..

Related Posts with Thumbnails