.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Tuesday, September 20, 2011

Terharu layanan Prof


Sehari sebelum Konvokesyen penulis, keluarga penulis dah bertolak ke sini pada malamnya dan sampai di Terengganu pada jam 5 pagi hari Sabtu. Lalu mereka singgah berehat di Masjid dahulu sebelum datang mengambil penulis jam 7pagi di hostel. Tidak banyak agenda hari itu, hanya berjalan2 di Pasar Payang dan sekitar kawasan tersebut. Then kami ke pantai, rehat2 di sana sambil main layang2.. hehe.. Macam budak2.


 
Hari Jumaat lagi Prof dah call Tanya penulis dah tempah resort ke untuk keluarga.. Jawapanya ya penulis dah booking resort melalui online sebab adik2 penulis minta penulis carikan resort yang ada swimming pool. Lalu Prof Tanya. “Kenapa enti xbagitau ana awal2 keluarga enti nak datang, ana nak suruh enti sekeluarga duduk rumah ana je”. Terharu dengan pelawaan Prof.

“Keluarga enti semua berapa orang yang datang? Ana hajat nak bawak ayah enti dinner. Malam ni lepas maghrib ana nak gi tempah restoran” Kata Prof. Sekali lagi dia membuatkan penulis terkelu dan tak tahu nak bagi jawapan apa.

Jam 11pagi, masa penulis sedang melayan angin di tepi pantai bersebelahan resort tempat penulis menginap, Prof call lagi. “Ayah enti dah sampai? Ke petang ni sampai?”

“Keluarga ana dah sampai Subuh tadi prof. sekarang tengah rehat2 kat pantai. Adik2 ni nak main layang2” Balas penulis.

Oh, ana ingat ayah enti sampai petang ni. Ok, malam ni pukul 8 malam enti sekeluarga datang ke Restoran ***. Ana dah booking restoran kat sana.” Kata Prof. Tiada kata yang mampu diucapkan melainkan membalasnya dengan ‘InsyaAllah’. Dalam hati dah rasa macam segan pulak dan cukup terharu dengan Prof.

Malam tiba. Prof datang bersama zaujah dan dua orang anaknya. Sungguh, sebelum ini penulis tidak berkesempatan untuk bersembang dengan zaujahnya, hari ini penulis diberi peluang. Keramahan zaujahnya terasa macam kami dah lama kenal dan anak-anaknya yang manja. Entah berapa ratus ringgit Prof habiskan untuk dinner malam itu. 


Selepas dinner, Prof ajak pula kami ke rumahnya. Di sana kami dihidangkan dengan air dan makanan lagi. Sungguh, full tank malam tu! Bersembang pelbagai isu, pastinya isu bidang penulis dan dunia penerbitan buku tidak ditinggalkan. Semua memori penulis-penulis buku kami bicarakan, mengimbau kembali kenangan semasa Prof dan ayah penulis berkecimpung dalam dunia penerbitan serta pembuatan buku. Dan kami tidak menyangka sebegitu sekali layanan Prof.

Retoriknya, Prof merupakan pensyarah penulis di UniSZA dan penulis selalu ambil job dari dia. Biasanya kalau penulis nak balik rumah, dia akan kirimkan skrip buku kepada ayah penulis. Pernah juga satu ketika dahulu penulis edit bukunya. Dan dia juga merupakan sahabat ayah penulis sebab ayah penulis banyak buat typesetting semua buku-buku Prof. Jadi, dengan keadaan yang tidak pernah jumpa, hanya berhubung melalui telefon dan internet, sebab tulah Prof aturkan temujanji sebegini. Kebetulan pula keluarga penulis datang konvo penulis di Terengganu.

Prof merupakan seorang penulis buku. Buku-bukunya sudah banyak di pasaran dan pernah mendapat jolokan buku “Best Seller”. Antara buku yang popular adalah “Halal & Haram”. Pernah menterjemah buku Syeikh Qardhawi. Pernah juga muncul dalam slot ceramah di media2 elektronik. Banyak syarikat yang menerbitkan bukunya. Sehingga sekarang masih aktif dalam penulisan. Di universiti pun, Prof banyak tolong penulis. Dia menjadi pencetus semangat penulis. Itulah pensyarah penulis, Profesor Madya Dr Basri bin Ibrahim al-Hasani al-Azhari.

Jam 12 baru pulang ke Resort setelah singgah sebentar di tapak konvo UniSZA, bawa family jalan-jalan di sana. Bukan apa, kempunan nak makan sesuatu yg menjadi kegemaran penulis. Predict what? Strawberry salut coklat! ^_^ Sebab tu penulis ajak family ke tapak konvo jugak. Ad satu gerai yang jual makanan itu. hehe..

Pemandangan resort waktu malam. Soo nice dan tenang sangat.. 

Nak cerita lagi..? Bersambung kisah selepas konvo… =)


Related Posts with Thumbnails