.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Wednesday, September 14, 2011

Bermula Hidup Baru

Assalamualaikum readers yang dikasihi. Lama sunguh rasanya penulis x update blog ni kan. Inilah satu-satunya entry baru selepas Hari Raya Aidilfitri. Rasanya tidak terlambat lagi untuk penulis ucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri” buat semua pembaca kan. Yalah, kalau di KL tu sebulan beraya. Itupun belum tentu cukup. Jiran2 di kawasan rumah penulis sekarang pun sedang sibuk buat pen house, termasuklah keluarga penulis. Pendek kata, hujung minggu memang dapur rumah tidak berasaplah. Banyak jemputan luar. Terkilan juga penulis tidak dapat join sekali. Ada yang buat open house selepas dari sebulan dek kekangan masa bekerja dll. Ampun maaf dipinta atas segala kekhilafan penulis samada secara sedar atau tidak. 

Oh ya, banyak story nak dikongsikan sebenarnya. Masuknya bulan September, maka bermulalah kehidupan dan status penulis sebagai pelajar Ijazah Sarjana Muda. Cepat rasanya masa berlalu meninggalkan zaman Diploma yang seringkali penulis rindui, zaman bersama sahabat2 sekuliah dan seperjuangan. Kini lembaran baru telah mewarnai hidup penulis yang tentunya lebih mencabar dan memerlukan ketabahan serta kesabaran yang tinggi dalam menjalaninya. Keputusan untuk sambung di Universiti yang ditawarkan inipun dibuat last minute, iaitu 3 hari sebelum hari pendaftaran. Kiranya keputusan dibuat dalam musim perayaan. Hati berbelah bahagi sebenarnya kerana ada agenda lain yang lebih menarik hati penulis. Namun, inilah yang telah Allah taqdirkan, seperti yang penulis lalui hari ini. Ya, itu aturanNya! 

Bermula dari Minggu Orientasi selama 5 hari. Sendirian penulis datang ke Universiti dengan menaiki flight dari Terminal Skypark. Sedih juga datang tanpa keluarga, sahabat lain rata2nya ditemani keluarga. Tapi keluarga penulis sudah berjanji untuk datang semasa konvo nanti. Dari orientasi ini, banyak pengalaman dilalui. Secara peribadinya, sesuatu di luar jangkaan penulis. Sesuatu yang di luar kotak pemikiran dengan apa yang berlaku. Benar-benar mengajar dan menguji erti kesabaran dan ketabahan. Penulis tidak bercadang ntuk menceritakan di sini. Biar lembaran kisah itu berlalu dan dijadikan tauladan serta pemangkin di masa akan datang. 

Belum hilang penat dan sakit badan berorientasi, keesokan hari kami diwajibkan pula untuk hadiri camp bagi pemilihan ambassador. Kami bertolak jam 10malam menuju ke tapak kem Merang. Tiba di sana, terus diberi taklimat dan menguruskan khemah masing2. Kami diberi rehat sebentar, jam 3 pagi kami dikejutkan untuk jalani latihan kecemasan. 

Paginya pula ada LDK untuk melatih kami speak in English. Sepanjang LDK dari jam 8 till 12.30 direct perlu gunakan English sebagai bahasa perantaraan & presentation. Tengah hari, aktiviti Jungle Tracking dan Water Confident. Yang paling best, water confident! Masing2 secara individu dilepaskan ke tengah laut untuk lihat kawalan tahap keyakinan seseorang dan perlu berusaha sendiri balik ke daratan. Best! 
Sayonara lewat petang dalam keadaan hujan lebat. Alhamdulillah Allah selamatkan kami dari sebarang bencana yang tidak disangka. 

Dan sekarang, mula melangkah ke dewan kuliah. Banyak perubahan. Awal-awal begini banyak perlu diuruskan. Mungkin masuk minggu ke-3 akan lebih konsisten dan stabil. Tapi seronok sebab dapat jumpa dan bersembang dengan pensyarah2. Awal2 lagi dah terjah bilik pensyarah. Hehe. Semua sporting belaka! 

Ditambah dengan urusan persiapan konvokesyen. Ok, next entry kita jumpa lagi! ^_^

0 comments:

Related Posts with Thumbnails