.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Tuesday, December 28, 2010

Riadhah..


“Kak, jom jogging.” Itu kata adik lelaki penulis yg baru sampai dari Indonesia

“Nak kasi akak jalan macam tulang rangka ke? Itulah jawab penulis.

“Akak dah kurus macam tu nak ajak jogging lagi” Itu jawab my mum pulak.

Itulah perbualan kami di waktu riadhah petang satu ketika dahulu. Jawapan macam tu penulis bagi sebab time tu ada perasaan ‘malas’ sama kot. Hehe.. disokong plak dengan ayat my mum. Melepaskan dirilah tu.. hee~ Tapi itulah hakikatnya. Penulis pun tau, jogging ni bukan setakat nak kuruskan badan je, tapi nak menyihatkan badan kan. Jadi, petang tu penulis bermesra dengan pokok2 je. Lagi best kot..

Ok, ini story untuk hari ini.

‘Jom main badminton kat luar” Ajak my mum sambil berjalan keluar.

Tanpa memberi jawapan penulis terus berpakaian sukan, keluar main.

Haa.. Petang ni memang penulis exercise habislah. Lepas je main badminton wif my mum, main dengan adik2 pulak. Then kami pergi jogging lagi. Adala turun sekilo (kg) kot.. (Mengarut.. hee~)

Kalau dulu, time cuti2 sem macam ni tiap pagi mesti keluar jogging ngan parent. Then sarapan kat restoran atau bawah pokok. Kalau x jogging pagi, sebelah petang mesti jogging sekejap. Teringat sabda Rasulullah:

Sabda Rasulullah SAW:

Seorang mukmin yang kuat itu lebih baik dan disayangi Allah dari seorang mukmin yang lemah.

Tapi sekarang, pagi je, bangun terus bukak komputer. Buat kerja. Tak cukup siang, sambung malam pulak. Kerja dah berderet menunggu. Selagi x siap, rasa x complete je, gelisah hidup. Petang2 baru keluar. (Gara-gara diberi tender bertalu-talu) Alhamdulillah rezeki dari Allah..

Makan. Kerja. Tido lambat. Ini punya habit memang rasa badan macam x sihatlah. Confirm! Mulalah gelisah tu bermaharajalela.. hehe. Bila rasa macam tu, barulah keluar exercise petang2. Barula nak amalkan gaya hidup sihat. Isy3.. Ok, now dah change gaya hidup seperti biasa. mesti kena ada exercise macam dulu.

Then, after jogging penulis luangkan masa sekejap dengan rabbits peliharaan kami ni. Comel2. Geram tengok. Memang tiap petang rabbits ni akan dilepaskan di sekitar halaman rumah, bagi rabbits ni main. Time lepaskan rabbits ni, memang ramailah kanak2 yang akan datang nak tengok. Tengok budak2 happy, penulis rasa cukup happy dengan karenah mereka ni. Lucu dan mencuit hati. Ada satu kisah Nabi (selawat ke atas Baginda) yang sangat mencintai binatang.

Alkisahnya: Ketika Nabi Muhammad hendak mengambil jubahnya dan mengetahui bahwa seekor kucing sedang tidur di atas lengan jubah tersebut, Nabi Muhammad pun memotong lengan jubah yang digunakan tidur oleh sang kucing dengan tujuan agar tidak membangunkan tidur si kucing. Kita sekarang ni, macam mana? Nampak kucing je, ada yang sepak kan.. Hmm.. renung-renungkanlah sahabat ye..




6 comments:

shymushah said...

salam..
wah sgt cute rabbit2 tu..
sama warna dgn baby rabbit kite..hee
:))

Ummul Syaukatul Suhaila said...

Wsalam..
bile mak arnab tu cute, anak mesti cute lah.. hihi..
Ouh ye ke.. ada rabbit jugak? share la gambar.. Boleh su tengok.. ;)

shymushah said...

nasib baik baby rabbit tu xikut muka tuannya..hihi...(just kidding)
aah..ade..insyaAllah..boleh jer nak share..rajin2 la singgah blog kite..hihi

Ummul Syaukatul Suhaila said...

Kalau ikut tuannya lagi cute kot.. hee~ ;)
InsyaAllah.. ade mase pasti su brsinggah blog shy.. Berjalan2 di blog org..hehe..

shymushah said...

mungkin la kot..hee
ya.silakan..klau free2 singgah la..xseberapa pun..

Ummul Syaukatul Suhaila said...

hehe..
InsyaAllah inputnya bermanfaat.. =)

Related Posts with Thumbnails