.:Ucapkanlah "ZIKRULLAH" tatkala melawat ke blog ini:.

Thursday, May 20, 2010

Puding Triffle Fruity Swiss Roll..


Petang semalam, sedang asyik mengadap laptop ni.. Tiba2 terasa nak makan something yg fruity.. So, berlegar2 dalam mind ni berdasarkan apa kehendak di hati.. Tiba2 teringatla sejenis puding yang penulis penah makan kat Hotel satu ketika dahulu.. Penulis pun refresh balik apa bahan dalam pudding tu.. Tp xberapa nak jelas ape bahannye.. Apalagi, merekacipta ikut citarasa sendiri la.. hehe.. Terus penulis start kete g cari bahan then terus masuk dapur.. Lensa beralih ke dapur pula.. Lets go!

Oklah kakak2, makcik2...kita mulakan rancangan masak memasak kita ya. Hehe..


Bahan-bahan:


Kek swiss roll

2 sudu besar Tepung kastard

1 tin susu cair

1 cawan air

½ cawan gula

1 tin Fruit Cocktail

Jem Strawberry


Cara-cara:


Firstly, sediakan bekas. Kalau nak nampak lagi cantik sediakan bekas kaca putih.

Kemudian, potong kek swiss roll secara keeping-kepingan.
Kek swiss roll ada dijual di kedai yang ready made punye. Kalau rajin bolehla buat sendiri.. Then susun kek swiss roll itu cantik2 dalam bekas kaca tadi.



Lepas tu, ambil jem strawberry dan sapukan ke atas kek swiss roll tadi. Boleh juga digunakan jem rasberry atau blackcurrent atau lain2, mengikut citarasa anda.



Ambil Fruit Cocktail (Boleh digantikan dengan buah-buahan lain), letakkan di atas kek swiss roll tadi.




Sementara itu, bancuh 2 sudu besar Tepung Kastard dengan ½ gelas air. Larutkan..

Kemudian panaskan 1 tin susu cair bersama 1 tin air dan 1/2 cawan gula atas api. Setelah mendidih masukkan bancuhan tepung kastard tadi, kacau sehingga pekat dan kental.. Matikan api dan biarkan seketika..

Kemudian, ambil bancuhan Kastard tadi dan tuangkan ke dalam bekas kek swiss roll. Tenggelamkan semua. And then, bolehlah ditabur fruit cocktail sekali lagi biar nampak lebih segar dengan taburan buah-buahan..



Nak tambah menarik lagi, hiaslah dengan ceri merah. Kalau ada buah strawberry lagi mengancam, lagi best!


Jgn makan lagi, masukkan ke dalam peti sejuk dulu ye adik-adik. Makan time sejuk2 baru sedap..

Ok.. Puding Triffle kita dah siap! =)

Selamat mencuba..

0 comments:

Related Posts with Thumbnails